19 Ekim 2016 Çarşamba

TCMB'nin Son Fırsatı

Bu hafta kur için oldukça kritik bir hafta olacak. Yurtdışında Fed’in faiz artırımına gitme ihtimali yükselirken yurtiçinde ise TCMB’nin vereceği kritik faiz kararını takip edeceğiz. Son 7 toplantıda da faiz indirimine giden Merkez’in yükselen kur ile bu toplantıda eli biraz daha zayıflamış görünüyor. Ancak enflasyonda yaşanan geri çekilme ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan düşüş ile enflasyonda yaşanan geri çekilmenin devam etme eğiliminde olması, TCMB’nin 25 baz puanlık indirim için elinde bulunan kozlar. Ayrıca hükümet tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda önümüzdeki dönemde daha çok büyüme odaklı politikaların izleneceğini söyleyebiliriz. Büyüme odaklı politikaların unsuru olarak da Merkez Bankası indirim yoluna giderek faiz koridorunda simetriyi sağlamak isteyebilir.

TCMB Faiz İndirimi İçin Bir Daha Fırsat Bulamayabilir

Öte yandan dikkate almamız gereken bir diğer konu ise TCMB’nin bundan sonraki süreçte faiz indirimi için fırsat bulamayabileceği. Son zamanlarda Fed’in özellikle Aralık ayında faiz artırımına gidebileceği beklentilerinin güç kazanması dolar/tl kurunda yeni rekorlar görmemize neden olurken, Zaman ilerledikçe beklentilerin daha da artması Merkez Bankasının bir daha indirime gitme fırsatı bulmasını zora sokuyor. Ayrıca Kasım ayında gerçekleşecek olan ABD Başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton’ın yeni başkan olması durumunda 2017 yılında da Fed’in hızlı bir şekilde faiz artışlarına devam edeceği beklentisini beraberinde getirebilir. Tüm bu gelişmelerle birlikte TCMB elindeki bu son fırsatı değerlendirme yoluna gitmeyi tercih edecek gibi görünüyor.


Merkez Faizler Arasında Simetriyi Sağlamak İsteyebilir

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlarken hedefin faiz politikasının sadeleştirilmesi olduğunu hatırlıyoruz. Şimdiye kadar yapılan tüm indirimler faiz koridorunun üst bandından yani gecelik borç verme faiz oranından yapıldı. Merkez’in yola çıkarken hedef gösterdiği sadeleştirmeyi sağlamak adına yapılan bu 250 baz puanlık indirim, bu toplantı ile nihai simetrik ve sadeleşmiş durumuna ulaşabilir. Bunun için TCMB’nin elinde iki seçenek mevcut. Birincisi koridorun üst bandında yapılacak 50 baz puan indirim ile gecelik borç verme faiz oranını 7,75’e düşürerek 7,50 olan politika faizi ve 7,25 olan gecelik borç alma faizi arasında 7,75-7,50-7,25 simetrisini yakalamak. Ancak TCMB üst bantta 50 baz puanlık indirim yaparak kurun ateşini daha da arttırmak istemeyeceğinden, ikinci seçeneğe yönelebilir. İkinci seçenek ise üst ve alt bantlarda yapılacak 25 baz puanlık indirim. Bu indirimler ile birlikte faizler arasında 8,00-7,50-7,00 simetrisi sağlanacağından sekiz aydır devam eden sadeleştirme macerası da sonlanmış olacaktır.

USDTRY Görünüm

Yapılacak 25 baz puanlık indirimin ise kur üzerinde etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Piyasa beklentileri dahilinde atılacak bu adım şu anda mevcut fiyatlamaların içerisine girmiş durumda gibi görünüyor. Ancak sürpriz olarak 50 baz puanlık bir indirim yapılması Dolar/TL’nin sert yükselişine sebep olabilir. Ayrıca son zamanlarda Musul operasyonunun etkisiyle birlikte artan jeopolitik riskler, başkanlık tartışmalarının tekrar canlanması terör olaylarının devam etmesi ve Moody’s’in not indiriminin etkilerinin henüz atlatılamamış olması kurda yükselişi destekliyor. Teknik olarak ise 3,10’un üzerinde kalıcılık sağlanması oldukça önemli. 3,10’un üzerinde kalıcı olunması durumunda kurun yeni hareket bandı 3,10-3,18 aralığı olabilir. Olası gevşemelerde ise ilk destek 3,07 olurken bu destek seviyesinin geçilmesi durumunda 3,0350 desteğine yaşanacak geri çekilme yeni alım fırsatlarını beraberinde getirebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GARAN Teknik Görünüm

 8,75 seviyesinden başladığı yükseliş hareketini 3. haftaya da taşıyan hissede yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Hissenin son iki gündür 10,...