27 Haziran 2018 Çarşamba

EV/EBITDA Nedir? Hisse Senedi Değerlemesinde Nasıl Kullanılır?

EV/EBITDA oranı için hisse senedi değerlemesinde kullanılan en önemli temel göstergelerden bir tanesi, belki de en önemlisi diyebiliriz. Açılımı Enterprise Value/Earning Before Interest, Tax, Depreciation, Amortization olan göstergenin Türkçe karşılığı FD/FAVÖK ( Firma Değeri/Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kazanç) şeklindedir.

En sık kullanılan göstergelerden olan EV/EBITDA oranının önemli avantajlarından bir tanesi de ülkeler arasındaki vergilendirme farklarını kaldırmasından ileri gelmektedir. Bu farklılıkların kalkması şirket karşılaştırması açısından elimizde daha tutarlı veriler elde etmemizi sağlamaktadır. Ayrıca EBITDA(FAVÖK), faiz, amortisman ve faiz giderlerini net kar üzerine ekleyerek değerlerin sektörel etkiden olabildiğince arınmasına olanak sağlamaktadır.

Uluslararası geçerliliğinin yüksek olması, EV/EBITDA oranı hesaplarken borçların göz ardı edilmemesi, net kar rakamlarına göre bilanço üzerinde değiştirilme imkanın daha düşük olması, EV/EBITDA oranının hisse senedi değerlemesinde kullanılmasının başlıca nedenlerindendir.

Hisse Senedi değerlemesinde özellikle 1980'li yıllardan sonra önem kazanan EV/EBITDA oranını kullanırken sektör ortalamasını dikkate almak gerekmektedir. Sektör ortalamasının üzerinde EV/EBITDA oranına sahip şirketler şirketin değerinin üzerinde fiyatlandığını gösterirken, sektör ortalamasının altında kalan oran şirketin olması gerekenden daha düşük olduğunu göstermektedir. Bu nedenle hisse senedi seçimi yaparken sektör ortalamasının altında EV/EBITDA oranına sahip şirketler öncelikli tercih olmalıdır.

Tabi ki sadece EV/EBITDA oranını göz önünde bulundurarak yapılan hisse analizleri bizi yanıltabilir. Bu nedenle seçeceğimiz hisseyi F/K ve PD/DD oranı gibi diğer rasyolarla da desteklemek her zaman bizim lehimize olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GARAN Teknik Görünüm

 8,75 seviyesinden başladığı yükseliş hareketini 3. haftaya da taşıyan hissede yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Hissenin son iki gündür 10,...