11 Haziran 2018 Pazartesi

Faiz Artışı Kurun Yükselişini Durdurabilir Mi?

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın almış olduğu kararla, Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı'nı beklentilerin üzerinde 125 baz puan artırması, kur üzerinde olumlu bir etki göstermişti. Atılan bu adımla birlikte Dolar/TL kurunun 4,45'e kadar gerilediğini gördük. Ancak yeni haftaya girmemizle birlikte kur tekrar 4,50 seviyesinin üzerine çıkmış durumda.

23 Mayıs tarihinde yapılan 300 baz puanlık artışı da üzerine eklediğimizde, toplamda yapılan artış 425(4,25) puanı buluyor. Tüm bu artışlarla birlikte 4,92 seviyesine kadar yükselen kurun bu seviyelere geri çekilmesi olumlu bir gelişme olarak düşünülebilir. Ancak bu geri çekilmenin sürdürülebilirliği tartışma konusu.

Yakın zamanda gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri, siyasi belirsizliğin artmasına neden oluyor. Artan siyasi belirsizlik ekonomiyi etkilerken, yapılan seçim harcamaları da ekonomiye ek bir yük getirecek. Ayrıca kronikleşen cari açık ve enflasyon sorunu seçim sonrası çözülmesi gereken sorunlar olarak karşımızda durmaya devam ediyor.

Özellikle enflasyon tarafında yükselişin önüne geçmek adına adımlar atılması şart. Ancak şu anda sürdürülen büyümeye yönelik ekonomi politikalarının devam etmesi enflasyondaki artışın devam edeceğine işaret ediyor. Artan enflasyon ise Merkez Bankası'nı tekrar faiz artırımına zorlayacaktır. 

Tüm bu gelişmeler ışığında baktığımızda, eğer bir an önce ekonomideki sorunları çözmek adına gerekli adımlar atılmazsa ve şu an için hepsinden önemli olan yapısal reformlara başlanmazsa yapılan faiz artışlarının hiç bir anlamı olmayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GARAN Teknik Görünüm

 8,75 seviyesinden başladığı yükseliş hareketini 3. haftaya da taşıyan hissede yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Hissenin son iki gündür 10,...