3 Ağustos 2016 Çarşamba

Moody's Türkiye Kararını Veriyor

Son zamanlarda yurt içindeki yoğun gündem adeta baş döndürüyor. 15 Temmuz günü gerçekleştirilmeye çalışılan kalkışma girişimi sonrasında hem siyasi hem de ekonomik açıdan oldukça kritik günler geçiriyoruz.
Bu haftanın son işlem günü ise Türk Lirası için oldukça önemli olacak. Cuma günü Türkiye için kilit öneme sahip Moody’s kredi derecelendirme kuruluşunun kararını açıklaması bekleniyor. Yılbaşında açıkladığı takvimde Türkiye’nin not değerlendirmesini 5 Ağustos günü yapacağını belirten kredi derecelendirme kuruluşunun vereceği karar ülkeye fon girişlerini ve çıkışlarını etkileyeceği için Türk Lirası üzerinde sert hareketlere neden olabilir.

Not İndirimi Durumunda TL’den Çıkışlar Artabilir

Moody’s’in alacağı kararı diğer büyük kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P(Standart & Poors)’nin kararı ile karşılaştırmamak gerekiyor. S&P’nin anlaşılmadık şekilde darbe girişiminin hemen ardından herhangi bir açıklama beklemeden ve gözlemleme ihtiyacı duymadan aldığı kararın aslına bakılırsa ekonomimize olan etkisi çok fazla hissedilmedi. Bunun nedeni ise S&P’nin not indiriminden önce hali hazırda Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeyin altında tutmasıydı. Notun bir basamak daha inmesi çok büyük sorun teşkil etmedi. TL bu karar sonrası değer kaybına uğrasa da sonrasında ekonomi kanadından yapılan açıklamalar ve Türkiye’deki kişilerin 10 milyar dolara yakın dövizi elinden çıkararak ekonomiye olan güvenlerini göstermeleri TL’nin güç kaybetmesine engel oldu.

Moody’s’in vereceği karar ise S&P’nin değerlendirmesinden daha önemli bir halde. Nedeni ise Moody’s’in alacağı indirim kararının Türkiye’den para çıkışlarını beraberinde getireceği gerçeği. Yurtdışında bazı büyük fonların Türkiye’ye yatırım yapabilmesi için, hatta zorunlu şekilde portföylerinin bir kısmını burada tutmaları için üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P, Moody’s ve Fitch’in en az ikisinin ülke notunu yatırım yapılabilir düzeyde değerlendirmesi gerekiyor. Eğer Moody’s Cuma günü Türkiye’nin notunu indirirse bu fonların mecburen Türkiye’den çıkışı gerçekleşecek. Bu çıkışın da 10 milyar dolar civarında olacağı bekleniyor. Böyle bir durumda ilk tepkiyle birlikte Türk Lirası hızlı bir şekilde değer kaybedebilir. Bu tepki sonucunda Dolar/TL’nin önce 3,10 seviyesini test ederek ardından 3,17’li seviyelere sıçrama gerçekleştirebilir. Ancak şunu unutmamak gerekiyor. Verilen ilk tepki bu şekilde değerlenmeye neden olsa da bir süre sonra kur tekrar değer kaybedebilir. Çünkü birincisi evet ülkeden 10 milyar dolara yakın bir fon çıkışı olacak ancak daha yüksek risk alabilen fonların bir kısmı buraya kayacak ve bu çıkışın bir kısmı dengelenebilecek. İkincisi Türkiye’nin uzun süre yatırım yapılabilir olmayan kredi notlarıyla da ekonomiye yön vermiş bir tecrübesi bulunuyor ve bu durumun üstesinden gelebilir. Üçüncüsü ise not indirilsin veya indirilmesin yapılması gereken ekonomik reformlara başlanırsa not yükselmeleri kendiliğinden gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GARAN Teknik Görünüm

 8,75 seviyesinden başladığı yükseliş hareketini 3. haftaya da taşıyan hissede yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Hissenin son iki gündür 10,...