28 Haziran 2016 Salı

Brexit'in Kazananı Altın Oldu

İngiltere’de beklenmeyen gerçekleşti ve Brexit’in oylamada galip gelmesi adeta piyasada soğuk duş etkisi yarattı. Piyasada birçok ürün bu durumda kaybeden tarafındayken, altın kazananların arasındaki ön sıralarda yer aldı. Beklenmedik sonuç neticesinde hızlı bir şekilde 1350 doların üzerine kadar yükselen ons altında yükseliş sürecek mi? Bundan sonraki seyir nasıl olacak?

AB’de Domino Etkisi Endişeleri

İngiltere’nin AB’den ayrılması şüphesiz bir günde gerçekleşecek bir olay değil. Ayrılığın tamamen gerçekleşmesi yaklaşık 2 yıllık bir süreç içerisinde olması bekleniyor. Aynı zamanda İngiltere hükümetinin bu referandumu göz ardı ederek AB’de kalınması yönünde karar verme yetkisi de bulunuyor. Ancak İngiltere Başbakanı David Cameron’un istifa etmesi ve güçlü demokratik temellere dayanan bir ülke olan İngiltere’de bu durumun yaşanmasının ihtimal dahilinde olmadığını düşünüyorum. Referandumun tekrarlanması için toplanan dilekçelerin sayısı 3 milyona ulaştı. Referandumun tekrarlanması şuanda gündeme gelmese de bu da göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli gelişme.

Ayrıca referandumda Kuzey İrlanda ve İskoçya’daki oyların kalalım yönünde olması Britanya içinde yeni referandum ihtimallerini ortaya çıkıyor. Özellikle İskoçya’nın Britanya’dan ayrılarak Avrupa Birliği üyeliği için başvuruda bulunma olasılığı oldukça yüksek görünüyor.

Yaşanacak ayrılık sürecinin en az İngiltere kadar etkileyeceği diğer bölge ise Avrupa. Kıta Avrupası’nda mülteci krizinin büyük etkisi nedeniyle yükselen aşırı sağcı görüşler yeni referandumları beraberinde getirebilir. Bunların ilk sinyalleri Fransa, Hollanda, İtalya, Slovakya ve hatta görece olarak daha küçük bir ülke olan Bulgaristan’dan dahi gelmeye başladı. Parti liderleri ülkelerinde de referanduma gidilmesi gerektiğini söyleyerek, İngiltere’nin doğru yolda olduğunu dile getirdiler. Aynı zamanda ayrılığa oldukça meyilli olan İskandinav ülkelerinde de durum hassasiyetini korumaya devam ediyor.

Tüm bu gelişmeler ile birlikte yaşanabilecek domino etkisi kuşkusuz yatırımcıların bir güvenli liman arayışına girmelerine neden olacaktır. Güvenli liman arayışının ilk durağı ise altın olacaktır. Bu durumda altına artan talep ile birlikte fiyatlarda da yükseliş gelmesi kaçınılmaz son gibi görünüyor.

Merkez Bankalarının Kararları Altının Kaderinde Belirleyici Olacak

Brexit kararıyla birlikte merkez bankaları piyasada aktif olarak rol almaya başladılar. İlk müdahale İsviçre Merkez Bankası(SNB)’ndan gelirken, İsviçre Merkezi yapmış olduğu açıklamada piyasada etkin bir şekilde yer alacağını ve müdahalelerin devam edebileceğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası(ECB) Brexit oylaması sonrası yapmış olduğu açıklamada ek likidite sağlamaya hazır olduğunu belirtirken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney 250 milyar sterlinlik ek önlem için hazır olduklarını söyledi.

Bu durumda hali hazırda negatif faiz politikası uygulayan ülkelerin faizleri daha da derinleştirebileceğinin ve varlık alım programlarını genişleteceğinin sinyallerini verirken, FED’in de elini kolunu bağlamış durumda. Artan küresel riskler ile birlikte FED’in önünü görmeden adım atma ihtimali bir hayli zayıfladı. FED’in bir şekilde çarkları dönen ABD ekonomisinin bu yıl faiz artırımına giderek dişlerini bozmak istemeyeceğini ve olası durağanlık riskine karşı temkinli yaklaşımını koruyacağını düşünüyorum.

Merkez Bankalarının bu yönde atacağı adımlar ile birlikte altında güçlü duruş daha da sağlamlaşabilir. Artan küresel riskler ve merkez bankalarının genişlemece para politikaları, yıla 1050 dolar seviyesinden giriş yapan altının yönünün daha da yukarı gidebileceğinin önemli işaretleri olarak görünüyor.

Teknik Görünüm
Teknik olarak baktığımızda altının yükseliş trendi içerisindeki hareketinin devam ettiğini görüyoruz. 100 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1200 dolardan aldığı destek ile birlikte yükselişine devam eden değerli metalde yükseliş hareketinin devamında 1330’un üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1345 direnci oldukça önemli olacak. 1345’in üzerindeki fiyatlamalarda hareket orta vadede 1390 dolar seviyelerine kadar devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 1305 ve 1270 destekleri yeni alım fırsatlarını beraberinde getirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GARAN Teknik Görünüm

 8,75 seviyesinden başladığı yükseliş hareketini 3. haftaya da taşıyan hissede yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Hissenin son iki gündür 10,...