25 Eylül 2018 Salı

VIX(Volatility Index) Nedir?


VIX(Volatility Index), piyasa risklerinin yüksek olduğu zamanlarda popülaritesi artan önemli bir ekonomik göstergedir. Bir diğer adının VIX Korku Endeksi olması, bu ekonomik göstergeye olan ilgiyi daha da arttıran bir etken. Ancak namını korku endeksi olarak salmış VIX endeksi, korkudan çok piyasadaki oynaklık derecesinin ölçümünde fayda sağlıyor.

Endeksin geçmişine baktığımızda, ilk defa 1993 yılında CBOE(Chicago Board Options Trade) tarafından oluşturulan bir ekonomik indikatör olduğunu görüyoruz. Kullanıma başlandığı tarihten, 2002 yılına kadar 8 adet S&P100 put ve call opsiyonunun oynaklığını göz önünde bulunduran endeks, 2002 yılından itibaren ise S&P500’ü kapsayacak şekilde genişletildi.

VIX Endeksi ilk kullanılmaya başlandığı andan itibaren, özellikle piyasadaki risklerin arttığı dönemlerde sıkça başvurulan bir ekonomik gösterge olarak öne çıkıyor. VIX endeksini diğer volatilite(oynaklık) endekslerinden ayıran özelliği ise geçmişe yönelik oynaklıktan çok, önümüzdeki dönemde meydana gelebilecek piyasa risklerini öngörmesi.

VIX Endeksi Nasıl Yorumlanır?

Piyasada genel kabul VIX Endeksi için kritik eşiğin yüzde 30 seviyesi olduğudur. Endeksin yüzde 30’un üzerine çıkması durumunda, ekonomik endişelerin yükseldiği ve piyasada belirsizliğin yüksek olduğu şeklinde yorumlanmalıdır. Endeks yüzde 20 seviyesinin altında ise piyasada beklentinin olumlu olduğu ve risk alma iştahının yükseldiği şeklinde yorumlayabiliriz. Ancak göz ardı edilmemesi gereken noktalardan biri VIX’in yüzde 30’un üzerinde olması, piyasada kesin düşüş olacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle VIX Endeksini, yatırım tercihlerinde ana belirleyici değil, yardımcı indikatör olarak kullanmak daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

VIX Endeksi Grafiği

vix endeksi

Endeks 2008 krizi döneminde tarihi zirvesini görmüştür. Daha sonra ise düşerek gelen bir trend görüyoruz. Şu anda yüzde 12 seviyelerinde seyrediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GARAN Teknik Görünüm

 8,75 seviyesinden başladığı yükseliş hareketini 3. haftaya da taşıyan hissede yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Hissenin son iki gündür 10,...